Moffat Beach House Renovation and Extension
  • Last updated:
  • 23 Oct 2020

Location: Moffat Beach, Sunshine Coast
Description: Renovation and extension of existing detached single dwelling
Building size: 138.6m²
Site area: 405m²
Completed: 2010
Designer: Tim Bennetton Architects
Awards: AIA Sunshine Coast Regional Architecture Commendation
Photography: Christopher Frederick Jones, Tim Bennetton

Project overview

Located at Moffat Beach, this is a renovation and extension to a 1950s beach house.

The house faces north and sits on a small narrow lot. The extension goes up, adding another level to the house, rather than 'out', so that the existing landscape and private open space is retained.

Rooms have been re-configured and opened up to make the best of views and light and capture breezes. Insulation has been used to help control the temperature of internal spaces, making them more comfortable for residents and more suited to the climate. The new layout includes a patio breezeway that steps down into the garden, making the most of opportunities for indoor/outdoor living.

Watch the following clip to take a tour of Moffat Beach house, meet the architect and residents and hear about how the house demonstrates the Sunshine Coast Design Principles.